Naar het overzicht

Hoe werkt een airco?

Een airconditioner (airco) werkt door warme binnenlucht te koelen en terug te voeren naar de binnenruimte, terwijl de warmte die uit de lucht is gehaald, naar buiten wordt afgevoerd. Dit proces maakt gebruik van een koelcyclus, vergelijkbaar met de werking van een koelkast, maar dan op een grotere schaal. Hier is een stapsgewijze uitleg van hoe een airco werkt:

1. Circulatie van koelmiddel

  • Het koelmiddel (een vloeistof die gemakkelijk warmte absorbeert en afgeeft) stroomt door het airconditioningsysteem, waarbij het van gasvormig naar vloeibaar verandert en weer terug.

2. Warmte opname in de verdamper

  • Binnen in de airco unit bevindt zich een verdamper. De binnenlucht wordt over de koude spoelen van de verdamper geblazen, waar het koelmiddel warmte uit de lucht absorbeert. Hierdoor koelt de lucht af en wordt deze teruggevoerd naar de ruimte. Het koelmiddel in de verdamper neemt de warmte op en verandert van een vloeibare in een gasvormige staat.

3. Compressie van het koelmiddel

  • Het gasvormige koelmiddel wordt vervolgens naar de compressor geleid, meestal gelegen in de buitenunit. De compressor verhoogt de druk van het koelmiddel, wat ook de temperatuur doet stijgen.

4. Warmteafgifte in de condensor

  • Het hete, gasvormige koelmiddel stroomt vervolgens door de condensor (buitenunit), waar een ventilator buitenlucht over de spoelen blaast. Hierdoor wordt de warmte van het koelmiddel afgegeven aan de buitenlucht, en het koelmiddel condenseert en verandert terug in een vloeibare staat.

5. Expansieventiel

  • Voordat het koelmiddel terugkeert naar de verdamper, passeert het een expansieventiel. Dit ventiel verlaagt de druk van het koelmiddel, waardoor het afkoelt en weer gereed is om warmte uit de binnenlucht op te nemen.

6. Herhaling van het proces

  • Het afgekoelde, vloeibare koelmiddel stroomt terug naar de verdamper, waar het proces opnieuw begint.

Dit continue proces van warmte absorberen uit de binnenlucht en deze naar buiten afvoeren, resulteert in de verkoeling van een kamer. Moderne airco’s kunnen ook de functie van een warmtepomp vervullen, waarbij het proces omgekeerd wordt om warmte naar binnen te brengen voor verwarming. Daarnaast kunnen airco’s de binnenlucht filteren en ontvochtigen, wat bijdraagt aan een comfortabeler binnenklimaat.

Meer vragen over "Airco":

Bij het kiezen van een airconditioningsysteem zijn er verschillende types beschikbaar, elk met zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van uw behoeften, de grootte van de ruimte, en uw budget.
Een multi-split airco unit is een type airconditioningsysteem dat meerdere binnenunits verbindt met één enkele buitenunit. Dit ontwerp stelt u in staat om meerdere ruimtes binnen een gebouw individueel te koelen of te verwarmen met slechts één buitensysteem.
Het energieverbruik van een airconditioner hangt af van verschillende factoren, waaronder het type en model van de airco, de grootte van de ruimte die gekoeld wordt, de ingestelde temperatuur, de buitentemperatuur, en hoe lang het apparaat in gebruik is.

Contact

Staat je vraag er niet bij? Neem dan gerust contact met ons op!

Contact opnemen

Contact

Heb je vragen over één van onze mogelijkheden? Neem dan contact met ons op

Bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 21:00 uur

"*" geeft vereiste velden aan